U staat er niet alleen voor 06 -15 35 51 08 info@nabestaandenzorg-delft.nl

Afwikkelen van een nalatenschap:

Wat komt er allemaal bij kijken?

Had ik maar aan jou gedacht…

Onlangs sprak ik M., een ondernemer uit mijn netwerk. Een familielid van M. is enkele maanden geleden, na een ziekbed, overleden. Meneer was alleenstaand en M. had hem beloofd om zijn nalatenschap af te wikkelen zodat hij zich hier geen zorgen om hoefde te maken.
M. vertelde mij dat ze al drie maanden bijna dagelijks bezig was met de afwikkeling. Al die tijd was zij zelf nauwelijks aan iets anders toe gekomen. “Had ik maar aan jou gedacht”, verzuchte ze vanmorgen tegen mij.

Wil je weten wat er bij het afwikkelen van een nalatenschap komt kijken? Lees dan deze blog.

naabestaandenzorg delft

 

Wat moet er na een overlijden allemaal geregeld worden?

Wanneer iemand overlijdt moet de uitvaart geregeld worden. De uitvaartondernemer neemt u veel werk rondom het overlijden uit handen en helpt u om beslissingen te nemen. Maar daarmee houdt het regelwerk niet op. Vaak is er een woning die moet worden leeggehaald en moeten spullen worden uitgezocht en weggebracht.

Er zijn echter ook veel administratieve zaken die na een overlijden geregeld moeten worden, zoals:
–  Uitkeringen van (levens-)verzekeringen afhandelen
–  Lopende abonnementen inventariseren, opzeggen of omzetten
–  Bank, verzekeraar en soms pensioeninstanties informeren
–  De administratie ordenen en opschonen
–  Eventueel een werkgever informeren (en erop toezien dat er nog zaken uitbetaald dienen te worden zoals niet-opgenomen vakantiedagen, vakantiegeld, overlijdensuitkering etc.)
– Testament of codicil in overleg met een notaris afhandelen
– Leveranciers van water, stroom en gas informeren
– Een auto op naam van een erfgenaam zetten of verkopen
– Leverancier van een persoonlijk alarmsysteem of (gehuurde) zorghulpmiddelen informeren
– Voor een langstlevende partner berekenen of er recht is op toeslagen of voorzieningen
– Social media accounts afsluiten.

De nabestaandenbegeleider

Als mensen een dierbare hebben beloofd om zijn of haar nalatenschap te regelen dan denken ze vaak dat ze alles helemaal zelf moeten doen, en kunnen ze het gevoel krijgen dat ze er alleen voor staan. Maar niets is minder waar. Een nabestaandenbegeleider kan de nabestaande(n) veel werk en zorgen uit handen nemen. Zo blijft er voor de nabestaanden belangrijke tijd over om het verlies te verwerken en aandacht aan het leven van alledag te besteden.

Een nabestaandenbegeleider kan ook ondersteuning bieden wanneer het einde van het leven nadert. Het geeft mensen vaak rust om te weten dat alles rondom een overlijden goed geregeld is voor de nabestaanden.
Belangrijk om hier eens bij stil te staan, zeker ook als u zich nog gezond en vitaal voelt. Zo kan ik u ondersteunen bij:
1. Het ordenen van belangrijke documenten en vastleggen van gegevens (abonnementen, verzekeringspapieren, wachtwoorden, gebruikersnamen, contactgegevens van zorgverleners, adressenbestanden, etc.). Tegenwoordig is dat een combinatie van veel digitale gegevens en fysieke documenten en ontbreekt vaak het overzicht.
2. Het vastleggen van uw wensen omtrent de uitvaart, eventueel in samenwerking met een uitvaartondernemer of ritueel begeleider.
3. Meedenken over de afhandeling van de nalatenschap, bijvoorbeeld wie gaat de spullen opruimen en verdelen en indien gewenst behulpzaam zijn bij de afhandeling door een notaris.

Nalatenschapscoach Yvonne Sanli

Ziet u op tegen het afwikkelen van een nalatenschap en kunt u hier hulp bij gebruiken? Neem dan gerust contact met mij op 

Heeft u vragen of wilt u gratis kennismaken?

Dat kan. U kunt mij bellen, e-mailen of een bericht sturen via het formulier hiernaast. Ik zal je dan zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen één werkdag, terugbellen.

Velden met een * zijn verplicht

Contact

Waar kan ik u mee helpen?