Nabestaandenzorg begint bij leven! 06 -15 35 51 08 info@nabestaandenzorg-delft.nl

Afwikkeling van een nalatenschap:

Wat komt er allemaal bij kijken?

Had ik maar aan jou gedacht…

Een tijdje geleden sprak ik Annemarie, een ondernemer uit mijn netwerk. Zij vertelde mij dat haar broer enkele maanden daarvoor, na een ziekbed, was overleden. Haar broer was alleenstaand en zij had hem beloofd om zijn nalatenschap af te wikkelen zodat hij zich hier geen zorgen om hoefde te maken.
Annemarie vertelde mij dat het haar erg was tegengevallen: ze was al drie maanden bijna dagelijks bezig met de afwikkeling. Al die tijd was zij zelf nauwelijks aan iets anders toe gekomen. “Had ik maar aan jou gedacht”, zei ze tegen mij.

Ik hoor vaak dat mensen de afwikkeling van een nalatenschap onderschatten. Wil je weten wat er bij het afwikkelen van een nalatenschap komt kijken? Lees dan verder.

naabestaandenzorg delft

 

Welke zaken moeten er na een overlijden allemaal geregeld worden?

Wanneer iemand overlijdt moet de uitvaart geregeld worden. De uitvaartondernemer neemt de nabestaanden veel werk rondom het overlijden uit handen en helpt om beslissingen rondom de uitvaart te nemen. Maar daarmee houdt het regelwerk niet op. Er zijn nog allerlei praktische en administratieve zaken die na een overlijden geregeld moeten worden.

Een aantal voorbeelden:
–  Uitkeringen van (levens-)verzekeringen afhandelen
–  Lopende abonnementen inventariseren, opzeggen of omzetten
–  Bank, verzekeraar en soms pensioeninstanties informeren
–  De administratie ordenen en opschonen
–  Eventueel een werkgever informeren (en erop toezien dat er nog zaken uitbetaald dienen te worden zoals niet-opgenomen vakantiedagen, vakantiegeld, overlijdensuitkering etc.)
– Testament of codicil in overleg met een notaris afhandelen
– Leveranciers van water, stroom en gas informeren
– Een auto op naam van een erfgenaam zetten of verkopen
– Leverancier van een persoonlijk alarmsysteem of (gehuurde) zorghulpmiddelen informeren
– Voor een langstlevende partner berekenen of er recht is op toeslagen of voorzieningen
– Social media accounts afsluiten.

Waar kan een nabestaandenbegeleider je bij helpen?

Het komt vaak voor dat nabestaanden hun dierbare beloven om zijn of haar nalatenschap te regelen. Na het overlijden denken ze dan dat ze alles helemaal zelf moeten doen, en kunnen ze het gevoel krijgen dat ze er alleen voor staan. Maar niets is minder waar. Een nabestaandenbegeleider kan de nabestaande(n) veel werk en zorgen uit handen nemen, zodat er voor de nabestaanden belangrijke tijd overblijft om het verlies te verwerken en zich weer te kunnen richten op het leven van alledag.

 

Is jouw nalatenschap geregeld? 

Als nabestaandenbegeleider biedt ik ook ondersteuning aan mensen die hun eigen nalatenschap goed geregeld willen hebben. Het geeft mensen vaak rust om te weten dat alles rondom hun overlijden goed geregeld is voor hun nabestaanden.
Ik help mensen onder andere bij:
1. Het ordenen van belangrijke documenten en vastleggen van gegevens (abonnementen, verzekeringspapieren, wachtwoorden, gebruikersnamen, contactgegevens van zorgverleners, adressenbestanden, etc.). Tegenwoordig is dat een combinatie van veel digitale gegevens en fysieke documenten en ontbreekt vaak het overzicht.
2. Het vastleggen van uw wensen omtrent de uitvaart, eventueel in samenwerking met een uitvaartondernemer of ritueel begeleider.
3. Meedenken en adviseren over de afhandeling van de nalatenschap, bijvoorbeeld als u wilt vastleggen wie uw spullen gaat opruimen en verdelen, of wat er na uw overlijden met uw huisdier gaat gebeuren.

Zie je op tegen het afwikkelen van een nalatenschap en wil je hier ondersteuning bij? Of wil je hulp bij het regelen van jouw eigen nalatenschap?