Codicil

Een codicil is een handgeschreven document dat u tijdens het leven opstelt. In het codicil beschrijft u aan wie u welke spullen zoals bepaalde sieraden, kleding of gebruiksgoederen wilt nalaten. Het codicil moet handgeschreven zijn en voorzien van een handtekening en datum.

Wat is een codicil?

 

Een codicil is een handgeschreven document dat u tijdens het leven opstelt. In het codicil beschrijft u aan wie u welke spullen zoals bepaalde sieraden, kleding of gebruiksgoederen wilt nalaten. Het codicil moet handgeschreven zijn en voorzien van een handtekening en datum. Het codicil is net bedoeld voor de verdeling van kostbare eigendommen zoals bijvoorbeeld een auto of een kunstverzameling, deze zaken moeten echt in een testament worden vastgelegd.

Voor een codicil hoeft u niet naar de notaris, het is geen juridisch document. Dit betekent dat het geen juridische waarde heeft, want er staat nergens vastgelegd dat het codicil bestaat. Met andere woorden, als een van de familieleden het codicil wegneemt of vernietigd dan kraait er geen haan naar. Mocht u toch graag zelf willen bepalen en vastleggen aan welke erfgenaam u welke spullen wilt nalaten, dan kunt een codicil laten toevoegen aan uw testament. Het codicil wordt dan door de notaris “bewaard”. Daardoor kunt er zeker van zijn dat uw wensen met betrekking tot de verdeling worden gerespecteerd.

Wilt u bepaalde goederen (zoals sieraden of fotoboeken) in een codicil benoemen? Bij het opstellen van een testament kunnen we hier aandacht aan besteden. 

Wilt u uw wensen met een onafhankelijke deskundige bespreken? Nabestaandenzorg-Delft denkt graag met u mee.

Plan direct een gratis kennismakingsgesprek

30 minuten, telefonisch of online.

Neem vrijblijvend contact op

Bel mij op: 06 -15 35 51 08

Mail mij op: info@nabestaandenzorg-delft.nl

Of stuur mij een bericht via het contactformulier.

Altijd antwoord binnen één werkdag.

Stuur een bericht

Contact

Yvonne Sanli
06 -15 35 51 08
info@nabestaandenzorg-delft.nl

KvK inschrijfnummer: 71598413

Nabestaandenzorg-Delft helpt je bij:

  • Het ordenen en bijhouden van jpuw administratie
  • Het openen en/of opbergen van de post
  • Het invullen van formulieren
  • Het aanvragen van voorzieningen bij jouw gemeente, of toeslagen bij de Belastingdienst
  • Het betalen van rekeningen
  • Belastingaangiften
  • Het onderhouden van contacten met instanties.