Home 9 Nabestaandenzorg 9 Condoleren – Woorden doen ertoe

Condoleren – Woorden doen ertoe

Gastblog van Wanda Kunz – Uitvaartspreker

Wanneer iemand in je omgeving overlijdt, wat doe je dan? En wat zeg je dan?

In Nederland condoleren we nabestaanden. Condoleren komt uit het latijn en betekent letterlijk ‘met pijn’ (con dolore). Het is de meest letterlijke weergave van het tonen van medeleven. Je geeft aan dat het jou ook raakt.

Het tonen dat we geraakt zijn door iemands overlijden, is iets wat in ons zit en wat eruit moet. We leven mee en we leven ons in. We weten bijna allemaal hoe het voelt, iemand te verliezen. Zelfs al ben je nog nooit met de dood in aanraking gekomen dan nog kun je je een voorstelling maken van de pijn die daarbij hoort.

Dat je meeleeft met iemand en daar woorden aan geeft, is belangrijk voor zowel de ontvangende als de zendende partij.

De ontvanger voelt zich gezien en gesteund. De afzender is blij uiting te kunnen geven aan dat wat er binnen hem/haar speelt. Zelden denken we ‘o wat erg’ en laten we het erbij. Gelukkig maar, want medeleven zorgt ervoor dat nabestaanden zich gedragen voelen. Woorden doen er dus toe. Alleen al een simpel ‘ik weet niet wat ik zeggen moet, maar ik denk aan je’ kan het verschil maken.

Elk leven heeft zijn eigen verhaal te vertellen

Dat de juiste woorden op het juiste moment van groot belang zijn, merk ik ook in mijn werk als uitvaartspreker.

Wanneer geen dominee of pastoor aanwezig zal zijn bij een uitvaartplechtigheid word ik vaak ingehuurd. Ik help naasten om van de plechtigheid een samenkomst met diepgang te creëren. Een ceremonie waarin bezinning en verbinding centraal staan. Met als uitgangspunt een 100% passende markering in de tijd.

Zo’n persoonlijke uitvaartplechtigheid – met aandacht voor schoonheid en het zintuigelijke – biedt troost en helpt de mensen die achterblijven. Een uitvaartspeech op maat, geschreven op deze ene persoon, voor deze familie en deze ene situatie, kan daarbij niet gemist worden.

Elk leven heeft zijn eigen verhaal te vertellen. Het is als een onderdompeling in iemands eigenheid. De juiste woorden verzachten wat zoveel pijn doet en maken begrijpelijk wat moeilijk onder ogen te zien is. In de eerste plaats voor de naasten omdat het zal voelen als schoonheid strooien op hun verdriet. Maar ook voor belangstellenden. Omdat herinneringen aaneengeregen worden en omdat door de samenhang die dan ontstaat, de overledene een gezicht krijgt.

Nabestaandenzorg

Het werk van Yvonne Sanli, t.w. nabestaandenzorg, is iets van ná het overlijden. Yvon neemt mensen aan de hand die een administratief leven moeten afwikkelen (https://nabestaandenzorg-delft.nl/na-overlijden-afwikkeling-nalatenschap/). Een ingewikkelde en pijnlijke klus in een ontwrichtende tijd.

Mijn werk is anders. Het gaat in mijn vak minder om praktische hulp. Het gaat om mooie woorden, schoonheid, rituelen en al dat andere wat helend kan zijn.

Toch zie ik mijn werk ook als een soort van nabestaandenzorg. Immers, een uitvaart gaat over de overledene maar is voor de nabestaanden. Het is bewezen dat door een mooie afscheidsplechtigheid de kans groter is dat een rouwproces gezond op gang komt.

Ben je nabestaande en heb je hulp nodig bij de afwikkeling van een nalatenschap? Dan zit je goed op deze site van Yvonne Sanli (https://nabestaandenzorg-delft.nl/).

Heb je een uitvaart te organiseren en kun je daarbij wel wat inhoudelijke hulp gebruiken? Kijk dan eens op: https://www.wandakunz.nl/Wanda Kunz Uitvaartspreker | Voor een uitvaartspeech op maat.