Wat verandert er financieel na het overlijden van een (levens-)partner?
Als ik mensen vertel over mijn werk als nabestaandenbegeleider dan krijg ik vaak de vraag “je helpt zeker vooral ouderen?”. Was het maar waar! Iedereen komt immers vroeg of laat te overlijden. Bij het overlijden van ouderen zijn de nabestaanden er vaak nog enigszins op voorbereid, maar als iemand in de bloei van zijn leven plotseling wegvalt dan is er vaak niet voldoende geregeld.
Begin dit jaar werd ik benaderd door Anneke. Haar man Wim was een jaar geleden als gevolg van een ernstige ziekte overleden, hij was pas 49 jaar oud. De diagnose – en het overlijden binnen zes weken daarna – kwamen volslagen onverwachts. Er werd een uitvaart geregeld en Anneke probeerde, samen met hun nog jonge kinderen, de draad zo goed en kwaad als het kon weer op te pakken.
Onbetaalde rekeningen
Door het wegvallen van het inkomen van Wim kreeg Anneke steeds meer moeite om rond te komen en ze raakte het overzicht kwijt. Wim had schulden achtergelaten waar Anneke geen weet van had. Enveloppen en e-mails liet ze ongeopend en er ontstonden achterstanden in de vaste lasten. Anneke schaamde zich voor haar situatie en durfde geen hulp te vragen. Ook voelde ze zich schuldig tegenover de kinderen. Toen papa nog leefde kon alles, en ze vond het vreselijk dat ze nu regelmatig nee moest zeggen.
Administratie op orde brengen
Tijdens ons eerste gesprek was Anneke emotioneel. Ik heb haar eerst haar verhaal laten vertellen, dat luchtte op. Vervolgens zijn we aan de slag gegaan met de administratie. De enveloppen werden geopend en de e-mails doorgelezen. We hebben een overzicht gemaakt van de financiën zodat Anneke precies wist hoeveel er binnenkomt en wat eruit gaat, en hoeveel ruimte er over blijft om schulden af te lossen of te sparen. Vervolgens heb ik de betrokken instanties benaderd, de situatie van Anneke uitgelegd en regelingen voorgesteld. En de hypotheek werd omgezet waardoor haar maandlasten flink omlaag gingen.
Rust en overzicht
Na een paar maanden was de administratie weer op orde en was alles opgelost. Dit gaf Anneke veel rust. Ze kwam eindelijk toe aan de verwerking van het overlijden van Wim.
Het begeleiden van nabestaanden is voor mij veel meer dan het afwikkelen van een nalatenschap. De partner die achterblijft heeft niet altijd alles weer direct op de rit nadat de aangifte erfbelasting is ingediend. Het kost tijd en energie om aan de nieuwe situatie te wennen en dan kun je gemakkelijk het overzicht kwijtraken.
Ben jij na het overlijden van je partner het overzicht kwijtgeraakt? En wil je hier advies over of hulp bij? Neem nu vrijblijvend contact op.