Afwikkeling nalatenschap
Na een overlijden moet er veel geregeld worden en moeten er belangrijke beslissingen genomen worden.
Nabestaandenzorg-Delft ondersteunt en ontzorgt bij dit proces.
Wilt u meer informatie? Neem dan contact met mij op voor een vrijblijvende kennismaking.
Afwikkeling nalatenschap
Na een overlijden moet er veel geregeld worden en moeten er belangrijke beslissingen genomen worden.
Nabestaandenzorg-Delft ondersteunt en ontzorgt bij dit proces. Wilt u meer informatie? Neem dan contact met mij op voor een vrijblijvende kennismaking.
Welke zaken moeten er na een overlijden allemaal geregeld worden?
Wanneer iemand overlijdt moet de uitvaart geregeld worden. In de dagen na het overlijden ondersteunt de uitvaartondernemer de nabestaanden, neemt hen veel werk rondom de uitvaart uit handen en helpt om beslissingen te nemen.
Maar daarmee houdt het regelwerk niet op. Er zijn nog allerlei praktische en administratieve zaken die na een overlijden door de nabestaanden geregeld moeten worden. Dit noem je ook wel de afwikkeling van de nalatenschap. Maar wat is een nalatenschap eigenlijk?
“Een nalatenschap is het geheel van bezittingen en schulden van degene die overleden is, ook wel de erflater genoemd.” Deze bezittingen en schulden gaan over op de erfgenamen. En daarmee ook de verplichtingen. Hieronder volgen een aantal voorbeelden:
- Uitkeringen van (levens-)verzekeringen afhandelen;
- Lopende abonnementen inventariseren, opzeggen of omzetten naar de langstlevende partner;
- De bank informeren;
- De administratie ordenen en opschonen;
- Een testament of codicil in overleg met een notaris afhandelen;
- De woningbouwvereniging informeren;
- Het energieabonnement opzeggen of omzetten (en de meterstanden doorgeven);
- Een auto op naam van een erfgenaam overzetten of verkopen;
- De leverancier van een persoonlijk alarmsysteem of (gehuurde) zorgmiddelen informeren;
- Voor de langstlevende partner berekenen of er recht is op toeslagen of voorzieningen en deze eventueel aanvragen;
- Social media accounts afsluiten.
In korte tijd na het overlijden moeten er belangrijke beslissingen worden genomen: bijvoorbeeld over het wel of niet aanvaarden van de erfenis (bekijk meer informatie over het (beneficiair) aanvaarden of verwerpen https://nabestaandenzorg-delft.nl/na-overlijden-erfenis/.
Banken en verzekeringsmaatschappijen vragen in veel gevallen een verklaring van erfenis, bijvoorbeeld bij het omzetten van een hypotheek op naam van de achtergebleven partner, of voor het regelen van sommige bankzaken of voor de uitbetaling van een levensverzekering. Aan de hand deze verklaring kunnen deze instanties controleren wie de erfgenamen zijn. Een verklaring van erfrecht kan door de erfgenamen worden opgevraagd bij een notaris.
Vaak weten de nabestaanden niet of de overledene een testament heeft opgesteld. Dit kan worden opgevraagd in het Centraal Testamenten Register. Hierin staat bijvoorbeeld vermeld of er door de overledene iemand is aangewezen om de nalatenschap af te wikkelen, bijvoorbeeld een familielid of een professional.
De afwikkeling van een nalatenschap is vaak een ingewikkelde en tijdrovende taak die zorgvuldig moet gebeuren. Nabestaandenzorg Delft ondersteunt de nabestaanden hier bij.
Wat te doen na het overlijden van een alleenstaande?
Ook wanneer een alleenstaande komst te overlijden moeten er zaken geregeld worden (om welke zaken het gaat is afhankelijk van de situatie van de overledene). De erfgenamen van de overledene zijn hiervoor verantwoordelijk. Dit kunnen de kinderen zijn (ook wanneer het contact verbroken is), of wanneer er geen kinderen zijn, eventuele broers of zussen. Vaak kiezen alleenstaanden, zeker wanneer ze op leeftijd zijn, ervoor om iemand aan te wijzen om hun nalatenschap af te handelen, zodat hun (vaak ook al oudere) broers of zussen, of neven of nichten waar geen of nauwelijks contact mee is, hier niet mee belast worden. Soms kiezen zij voor een professionele executeur en een familielid als toezichthouder. Lees hier verder over de benoeming en werkzaamheden van een executeur Executeur benoemen? – Nabestaandenzorg-Delft.
Waar kan Nabestaandenzorg-Delft u bij helpen?
Het komt regelmatig voor dat nabestaanden hun dierbare hebben beloofd om zijn of haar nalatenschap te regelen. Na het overlijden denken ze dan dat ze alles helemaal zelf moeten doen, en kunnen ze het gevoel krijgen dat ze er helemaal alleen voor staan. Maar niets is minder waar. Een nabestaandenbegeleider kan de nabestaande(n) veel werk en zorgen uit handen nemen, zodat u voor u als nabestaande belangrijke tijd overblijft om het verlies te verwerken, en zich weer te kunnen richten op het leven van alledag.
Nabestaandenzorg Delft neemt de afwikkeling van A tot Z graag van u over. Van het regelen van de bankzaken tot en met het opzeggen van abonnementen. Van het leegruimen van de woning of de opslagbox tot en met het verkopen van de woning. En niet te vergeten de belastingaangiftes.

Toen mijn moeder hoorde dat ze niet lang meer te leven had, besloot ze Nabestaandenzorg Delft aan te wijzen als executeur, zodat de kinderen niet met deze taak belast zouden worden.
Yvonne heeft na het overlijden van mijn moeder haar nalatenschap deskundig en met zorg afgehandeld.
Is uw nalatenschap goed geregeld?
Als nabestaandenbegeleider biedt Nabestaandenzorg Delft ook ondersteuning aan mensen die hun eigen nalatenschap goed geregeld willen hebben, voor als ze er zelf niet meer zijn. Het geeft mensen vaak rust om te weten dat alles rondom hun overlijden goed geregeld is voor hun nabestaanden.
Nabestaandenzorg Delft helpt u onder andere bij:
- Het ordenen van belangrijke documenten en het vastleggen van gegevens (abonnementen, verzekeringspapieren, gebruikersnamen en wachtwoorden, contactgegevens van zorgverleners, adressenbestanden etc.). Tegenwoordig is dat een combinatie van veel digitale gegevens en fysieke documenten en ontbreekt vaak het overzicht.
- Het vastleggen van uw wensen over de uitvaart (eventueel in samenwerking met een uitvaartondernemer of ritueel begeleider).
- Meedenken en adviseren over de afhandeling van uw nalatenschap, bijvoorbeeld als u wilt vastleggen wie uw spullen gaat opruimen en verdelen, of wat er na uw overlijden met uw huisdier gaat gebeuren.
Rouwverwerking en afwikkeling nalatenschap
Het verlies van een dierbare kan erg ingrijpend zijn, zeker als het overlijden onverwachts plaatsvond. In de weken na het overlijden worden de nabestaanden overspoeld met post van instanties die allemaal “iets willen”. Veel nabestaanden geven aan dat zij niet aan het verwerkingsproces toekomen omdat ze zoveel moeten regelen. Pas nadat de praktische en administratieve zaken zijn afgehandeld krijgen ze rust om het verlies te verwerken. Sommige nabestaanden hebben hulp nodig bij het rouwverwerkingsproces. Maar hoe verloopt dit proces eigenlijk? Hoe langt duurt het? Hoe weet u of u hulp nodig heeft? Marinka de Groot van “Traan en een lach” heeft hier een informatief artikel over geschreven.
Waar kan ik u bij helpen?
Heeft u vragen rondom een overlijden? Wilt u zelf de regie houden en hierover in gesprek? Heeft u hulp nodig bij de afwikkeling van een nalatenschap of wilt u dit uitbesteden? Neem nu contact op voor meer informatie of een vrijblijvende kennismaking.
Betrouwbaar
Erkend gecertificeerd
Persoonlijk contact
Laagdrempelig
Deskundig
Plan direct een gratis kennismakingsgesprek
30 minuten, telefonisch of online.
Neem vrijblijvend contact op
Bel mij op: 06 -15 35 51 08
Mail mij op: info@nabestaandenzorg-delft.nl
Of stuur mij een bericht via het contactformulier.
Altijd antwoord binnen één werkdag.
Stuur een bericht
Plan direct een gratis kennismakings-
gesprek
30 minuten, telefonisch of online.
Bel mij op: 06 -15 35 51 08
Mail mij op: info@nabestaandenzorg-delft.nl
Of stuur mij een bericht via het contactformulier.
Altijd antwoord binnen één werkdag.
Stuur een bericht
Praktische ondersteuning na een overlijden
Na een overlijden zorgt de uitvaartondernemer er meestal voor dat alles van A tot Z geregeld wordt, en neemt de nabestaanden hiermee veel werk en zorgen uit handen. Maar behalve de uitvaart moeten er allerlei praktische en financiële zaken rondom het overlijden worden opgepakt en afgehandeld. Dit wordt vaak door de nabestaanden onderschat: met name de complexiteit van de zaken die moeten worden opgepakt en de hoeveelheid tijd en moeite die het ze kost. Veel nabestaanden zijn niet op de hoogte van de plichten die zij als erfgenaam hebben. Ook wordt de complexiteit van de eigen (gezins-)situatie vaak onderschat.
Als de tweede ouder overleden is
Na het overlijden van de tweede ouder moeten de familieverhoudingen zich vaak weer opnieuw settelen. In de meeste gevallen is het oudste kind degene die alles moet gaan regelen, en dit blijkt vaak lastig. Mensen handelen vanuit hun emoties, oud zeer komt naar boven, en het blijkt lastig om iedereen tevreden te stellen. Mensen worstelen vaak te lang door, waardoor het steeds moeilijker wordt om eruit te komen en de afwikkeling tot een goed einde te brengen.
Vragen over de afwikkeling
Na een overlijden kun je allerlei vragen hebben, bijvoorbeeld: Wat moet ik allemaal regelen? Waarmee moet ik beginnen? Welke instanties moet ik informeren? Wat zijn mijn rechten en plichten als nabestaande? Kan mijn moeder in de woning blijven wonen? Is er een testament? Moet ik aangifte erfbelasting doen? En hoe werkt dat? Wat als de overledene schulden had? Erf ik die dan ook? Hoe kan ik dit voorkomen?
Nabestaandenzorg-Delft helpt je om de administratie inzichtelijk te maken, te ordenen of af te handelen. De begeleiding verloopt op een betrouwbare en persoonlijke manier, in je eigen vertrouwde omgeving.

Heeft u vragen over een nalatenschap of wilt u begeleiding bij het opstellen van een testament of levenstestament?
Neem gerust vrijblijvend contact met mij op om u hierover verder te informeren.
Bent u senior en wilt u graag maandelijks hulp bij uw administratie? Op de pagina over Seniorenadministratie vindt u meer informatie. Maar u kunt mij ook bellen, ik vertel u er graag meer over.