Afwikkeling nalatenschap
Na een overlijden moet er veel geregeld worden en moeten er belangrijke beslissingen genomen worden.
Nabestaandenzorg-Delft ondersteunt en ontzorgt bij dit proces.
Wilt u meer informatie? Neem dan contact met mij op voor een vrijblijvende kennismaking.
Overlijden en nalatenschap: wat moet u regelen?
Na de uitvaart staan de nabestaanden er alleen voor. De nabestaanden zijn in beginsel verantwoordelijk voor de afwikkeling van de nalatenschap: van het regelen van bankzaken, het opzeggen van abonnementen, eventueel het verkopen van de auto van de overledene tot het leegruimen en verkopen van de woning. En niet te vergeten voor de laatste aangifte inkomstenbelasting en vaak ook de aangifte erfbelasting.
In korte tijd na het overlijden moeten er belangrijke beslissingen worden genomen: bijvoorbeeld over het wel of niet aanvaarden van de erfenis. Bepaalde instanties moeten worden geïnformeerd, en in veel gevallen is een verklaring van erfenis noodzakelijk, bijvoorbeeld bij het omzetten van een hypotheek op naam van de achtergebleven partner of voor het regelen van sommige bankzaken. Deze verklaring van erfrecht is nodig zodat de instanties kunnen bepalen wie de erfgenamen zijn. Deze verklaring dient te worden opgevraagd bij een notaris.
De laatste wens van de overledene dient te worden uitgevoerd. Is er een testament opgesteld? Dit kan worden opgevraagd in het Centraal Testamenten Register. Hierin staat bijvoorbeeld vermeld of er door de overledene iemand is aangewezen om de nalatenschap af te wikkelen, bijvoorbeeld een familielid of een professional.
De afwikkeling van een nalatenschap is vaak een ingewikkelde en tijdrovende taak die zorgvuldig moet gebeuren. Nabestaandenzorg-Delft staat de nabestaanden graag bij.
Afwikkeling zelf doen of uit handen geven?
Ziet u op tegen de afwikkeling van een nalatenschap? Misschien heeft u uw naaste beloofd om alles na het overlijden te regelen en heeft u de hoeveelheid werk onderschat? Ik neem de afwikkeling van A tot Z graag van u over. Van het regelen van de bankzaken tot en met het opzeggen van abonnementen. Van het leegruimen van de woning of de opslagbox tot en met het verkopen van de woning. En niet te vergeten de belastingaangiftes.
Het kan verstandiger zijn om voor het overlijden in het testament een executeur te benoemen. De executeur mag zelfstandig handelen zonder dat voor bepaalde zaken toestemming van de erfgenamen is. Bij complexe verhoudingen in het gezin kan dit veel problemen voorkomen waardoor de afwikkeling sneller kan plaatsvinden. Wilt u meer weten over het aanwijzen en de taken van een executeur? Lees dan hier verder.
.

Kan ik u helpen?
Heeft u vragen rondom een overlijden? Wilt u zelf de regie houden en hierover in gesprek? Heeft u hulp nodig bij de afwikkeling van een nalatenschap of wilt u dit uitbesteden? Neem nu contact op voor meer informatie of een vrijblijvende kennismaking.
Betrouwbaar
Erkend gecertificeerd
Persoonlijk contact
Laagdrempelig
Deskundig
Plan direct een gratis kennismakingsgesprek
30 minuten, telefonisch of online.
Neem vrijblijvend contact op
Bel mij op: 06 -15 35 51 08
Mail mij op: info@nabestaandenzorg-delft.nl
Of stuur mij een bericht via het contactformulier.
Altijd antwoord binnen één werkdag.
Stuur een bericht
Praktische ondersteuning na een overlijden
Na een overlijden zorgt de uitvaartondernemer er meestal voor dat alles van A tot Z geregeld wordt, en neemt de nabestaanden hiermee veel werk en zorgen uit handen. Maar behalve de uitvaart moeten er allerlei praktische en financiële zaken rondom het overlijden worden opgepakt en afgehandeld. Dit wordt vaak door de nabestaanden onderschat: met name de complexiteit van de zaken die moeten worden opgepakt en de hoeveelheid tijd en moeite die het ze kost. Veel nabestaanden zijn niet op de hoogte van de plichten die zij als erfgenaam hebben. Ook wordt de complexiteit van de eigen (gezins-)situatie vaak onderschat.
Als de tweede ouder overleden is
Na het overlijden van de tweede ouder moeten de familieverhoudingen zich vaak weer opnieuw settelen. In de meeste gevallen is het oudste kind degene die alles moet gaan regelen, en dit blijkt vaak lastig. Mensen handelen vanuit hun emoties, oud zeer komt naar boven, en het blijkt lastig om iedereen tevreden te stellen. Mensen worstelen vaak te lang door, waardoor het steeds moeilijker wordt om eruit te komen en de afwikkeling tot een goed einde te brengen.
Vragen over de afwikkeling
Na een overlijden kun je allerlei vragen hebben, bijvoorbeeld: Wat moet ik allemaal regelen? Waarmee moet ik beginnen? Welke instanties moet ik informeren? Wat zijn mijn rechten en plichten als nabestaande? Kan mijn moeder in de woning blijven wonen? Is er een testament? Moet ik aangifte erfbelasting doen? En hoe werkt dat? Wat als de overledene schulden had? Erf ik die dan ook? Hoe kan ik dit voorkomen?
Nabestaandenzorg-Delft helpt je om de administratie inzichtelijk te maken, te ordenen of af te handelen. De begeleiding verloopt op een betrouwbare en persoonlijke manier, in je eigen vertrouwde omgeving.

Heeft u vragen over een nalatenschap of wilt u begeleiding bij het opstellen van een testament of levenstestament?
Neem gerust vrijblijvend contact met mij op om u hierover verder te informeren.
Bent u senior en wilt u graag maandelijks hulp bij uw administratie? Op de pagina over Seniorenadministratie vindt u meer informatie. Maar u kunt mij ook bellen, ik vertel u er graag meer over.
Nabestaandenzorg-Delft helpt u bij:
- Het ordenen en bijhouden van uw administratie
- Het openen en/of opbergen van de post
- Het invullen van formulieren
- Het aanvragen van voorzieningen bij uw gemeente, of toeslagen bij de Belastingdienst
- Het betalen van rekeningen
- Belastingaangiften
- Het onderhouden van contacten met instanties.