Huis verkocht

Vandaag heb ik een huis verkocht. Nee, ik ben geen makelaar, en het was ook niet mijn eigen huis. Het was de woning van een voor mij onbekende meneer die onlangs overleden is.

Een paar maanden geleden werd ik benaderd door de heer in kwestie. Hij had te horen gekregen dat hij was uitbehandeld en maakte zich zorgen over de afwikkeling van zijn nalatenschap. Zijn echtgenote was enkele jaren daarvoor overleden en het contact tussen de kinderen verliep al jaren erg moeizaam. 

naabestaandenzorg delft

Meneer maakte zich zorgen of de erfgenamen na zijn overlijden in staat zouden zijn om alles in goed overleg met elkaar te regelen. Met name de verkoop van zijn woning baarde hem zorgen. Hij vroeg mij of ik als executeur testamentair alle zaken na zijn overlijden wilde afhandelen, en ervoor wilde zorgen dat de erfenis eerlijk onder de kinderen verdeeld zou worden. Mede dankzij een behulpzame notaris, die op zeer korte termijn bij meneer thuis het testament heeft opgemaakt, hebben we de benoeming nog op tijd kunnen regelen. Nog geen twee weken later is meneer overleden.

 

Het gaf meneer rust om te weten dat alles goed geregeld was

Toen begon mijn werk: een boedelbeschrijving opmaken, instanties inlichten, verzekeringen opzeggen, de auto verkopen en de spullen van meneer uitzoeken en opruimen (dit laatste samen met een van de erfgenamen). Vervolgens heb ik een makelaar ingeschakeld en is de woning te koop gezet. De woning was gelukkig snel verkocht en vandaag was de overdracht. Mijn taak zit er nu bijna op.
Wat een geluk dat meneer op tijd actie heeft ondernomen en zijn wensen rondom de afwikkeling van zijn nalatenschap bij de notaris heeft laten vastleggen. Hierdoor kon de nalatenschap snel en zonder noemenswaardige problemen worden afgehandeld. En misschien nog wel belangrijker: het gaf meneer rust om te weten dat alles goed geregeld was.

Uit eigen ervaring weet ik dat het verstandig kan zijn om een onpartijdige buitenstaander aan te wijzen die na jouw overlijden tussen de erfgenamen in gaat staan, en die bevoegd is om zaken op te pakken en beslissingen te nemen. Door tijdig iemand aan te wijzen die jouw nalatenschap gaat afhandelen kan veel onnodig leed bij de afwikkeling worden voorkomen.